
Tcl: Yaygın kullanımını büyük ölçude TK kütüphanesi ile beraber dağıtılan TK grafik sistemine ve platformdan bağımsız olarak grafik arayüzleri geliştirilmesini sağlayabilmektedir.

GNU Smalltalk: Uygulama, diğer Smalltalk ortamlarının aksine, program girişi için metin dosyalarını kullanır ve içeriği Smalltalk kodu olarak yorumlar. Bu şekilde GNU Smalltalk, geleneksel Smalltalk tarzında bir ortamdan ziyade bir tercüman gibi davranır. GNU Smalltalk, SQLite , libSDL , cairo , gettext ve Expat gibi birçok ücretsiz yazılım kütüphanesi için bağlantılar içerir .

REBOL: Programlama, yazma işlevleri ve işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilse de, en büyük gücü, etki alanına özgü dilleri veya lehçeleri kolayca oluşturma yeteneğidir. Eski sürümler yalnızca ikili biçimde mevcuttur ve onlar için herhangi bir kaynak sürümü planlanmamıştır. Rebol’un programı için kullanılmıştır İnternet uygulamaları, veritabanı uygulamaları, kamu hizmetleri ve multimedya uygulamaları.

Stencyl: Kullanıcıların bilgisayarlar, mobil cihazlar ve web için 2D video oyunları oluşturmasına izin veren bir video oyunu geliştirme aracıdır. Yazılım ilk olarak geliştirme aşamasında ve ilk sürüm için “StencylWorks” olarak adlandırıldı, ancak daha sonra sadece “Stencyl” olarak kısaltıldı.

Erlang: OTP Erlang işleyiş sürecinin bir parçasıdır ve birçok kullanıma hazır komponent/bileşen sunmaktadır ve bunların birçoğu Erlang programlama dili ile yazılmıştırlar, bunun yanında birçok tasarım prensipleride sunmaktadır. Erlang ile yazılan sistemler aşağıdaki listedeki özelliklere sahip olunması amaçlandığında çok güçlü bir rol oynamaktadır. Aktör Model tasarım modelini benimseyen yapısıyla karmaşık ve çok büyük derecede eş zamanlı uygulamaların geliştirilmesi diğer dillere göre daha kolay bir hal almaktadır.

UCBLogo : Dosyaları, giriş / çıkış (I / O) ve öz yinelemeye içinde komut,yeni bilgisayar bilimi kavramlarını öğretmek için kullanılabilir. Bu amaçla University of California da açık kaynak yazılımın altında yayınlanan GNU Genel Kamu Lisansı ile sunuldu.

BlueJ: Java programlama dili eğitimi için geliştirilmiş, küçük ölçekli yazılım geliştirme için de uygun olan entegre bir geliştirme ortamıdır. JDK yardımıyla çalışır. BlueJ, nesne yönelimli programlamanın öğrenilmesini ve öğretilmesini desteklemek için geliştirilmiştir ve bunun sonucunda tasarımı diğer geliştirme ortamlarından farklıdır. Ana ekran, geliştirilmekte olan bir uygulamanın sınıf yapısını grafik olarak gösterir ve nesneler etkileşimli olarak oluşturulabilir ve test edilebilir.

NetLogo: Modelleme için programlama dili ve entegre geliştirme ortamıdır (IDE). Kaplumbağalar , yamalar , bağlantılar ve gözlemci şeklinde ajanlar kullanarak programlama kavramlarını öğretir. NetLogo, özellikle birden çok izleyici göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Eğitim topluluğundaki çocuklara öğretmek ve ilgili fenomenleri modellemek için programlama geçmişi olmayan alan uzmanları için. NetLogo ortamı, ortaya çıkan olayların araştırılmasını sağlar. Ekonomi, biyoloji, fizik, kimya, psikoloji, sistem dinamiği gibi çeşitli alanlardaki modelleri içeren geniş bir model kütüphanesi ile birlikte gelir.

Karel: Öğretici bir programlama dilidir. Adı robot sözcüğünü ilk kez kullanan Çek yazar Karel Čapek’den gelir. Eğitim programlama dili tarafından oluşturulan içerikler hareklerle test edilir. Richard E. Pattis kitabında Programlama Sanatı A Giriş: Karel Robotu. Olarak anlatır.