
Alice: Entegre geliştirme ortamına (IDE) sahip nesne tabanlı bir eğitim programlama dilidir. Alice, 3B modelleri kullanarak bilgisayar animasyonları oluşturmak için sürükle bırak ortamı kullanır. Yazılım ilk olarak 1994 yılında Virginia Üniversitesi’nde kullanıldı.

Logo: Eğitimde kullanılan, çok kipli bir bilgisayar programlama dilidir. Bu dil Lisp’e çok benzer ve parantezsiz Lisp olarak adlandırılır. Eğitimde “problem çözmeye yönelik” yazılımlar geliştirmek için en çok tercih edilen dildir.

Squeak: Programlama dili nesne yönelimlidir. Apple Computer’daki orijinal Smalltalk-80 geliştiricilerinden bazılarını içeren bir grup tarafından doğrudan Smalltalk-80’den türetilmiştir. Geliştirilmesine, dahili Disney projelerinde kullanılmak üzere tasarlandığı Walt Disney Imagineering’de aynı grup tarafından devam edildi. Bir platformda üretilen programlar, diğer tüm platformlarda bit-özdeş çalışır, Squeak sistemi, üzerinde çalıştığı sanal makinenin (VM) yeni bir sürümünü oluşturmak için kod içerir.

J programming language: APL özel karakter sorunu tekrarlamaktan kaçınmak için, J sadece temel kullandığı ASCII olarak nokta ve kolon kullanımına başvurmadan, karakter kümesi çekimleri ile benzer kısa kelime oluşturacak şekilde tasarlandı. J esnek hiyerarşik ad etkin bir şekilde bir çerçeve olarak kullanılabilir, sınıf temelli ve prototip tabanlı nesne yönelimli programlama dilidir.

Snap!: snap (eski adıyla BYOB), matematik ve hesaplama fikirlerini öğrenirken etkileşimli animasyonları, oyunları, hikayeleri ve daha fazlasını keşfetmeyi, oluşturmayı ve yeniden karıştırmayı amaçlayan ücretsiz, blok tabanlı bir eğitim grafik programlama dili ve çevrimiçi topluluğudur. Scratch’tan ilham alırken Snap! birçok gelişmiş özelliğe sahiptir.

Open Roberta: Fraunhofer Derneği’ne ait bir enstitü olan Fraunhofer IAIS tarafından başlatılan Alman eğitim girişimi “Robotlarla öğrenme” kapsamında bir projenin adıdır . Open Roberta Fraunhofer ile IAIS, Lego Mindstorms gibi robotları ve Arduino, BBC micro:bit ve Calliope mini gibi diğer programlanabilir donanım sistemlerini kullanarak çocukları kodlamaya teşvik etmek amaçlanıyor.

Tynker: Çocuklara nasıl oyun ve program yapılacağını öğretmeyi amaçlayan bir eğitim programlama platformudur. Kaynak kodunu yazmak yerine, kod bloklarını görsel olarak sürükleyip birleştiriyorsunuz. Görsel tasarım ve ilkeler, tıpkı Hopscotch ve Snap gibi ücretsiz Scratch’a dayanıyor! Minecraft, Code of Hour gibi oyunlar oluşturarak çocuklara kodlama öğretirken çocukların kodlamayı öğrenmesini kolaylaştırır.

Smalltalk: Geliştirilmiş nesne yönelimli bir programlama dilidir. Grafik kullanıcı arabirimleri alanında çok derin çalışmalar yapan Xerox PARC’ta geliştirilmesi sonucu Smalltalk WIMP sistemlerinin prototiplerini üretmede kullanıldı. Bu tip kullanıcı arayüzleri kişisel bilişimi şekillendirmiş ve günümüzde hâlen GNOME, KDE, Mac OS X, Microsoft Windows sistemlerinde kullanılmaktadır.

Drakon: Algoritmik bir görsel programlama ve modelleme dili için geliştirilen kamuya açık bir uygulamadır. Belge oluşturmak veya diğer dillerde kaynak koduna dönüştürülebilen görsel programlar oluşturmak için kullanılabilir.

Pharo: Smalltalk programlama dilinden esinlenilen açık kaynaklı dinamik ve yansıtıcı bir dildir. Pharo, anında nesne değiştirme, canlı güncelleme ve anında yeniden derleme gibi çeşitli canlı programlama özellikleri sunar. Pharo, dinamik olarak yazılan ve yansıtıcı, saf bir nesne yönelimli dildir. Pharo’nun belirtilen amacı Smalltalk tasarımını tekrar ziyaret etmek ve geliştirmektir.